Snacks for kids: hedelmänauhat

Yksi helpoimmista ja herkullisimmasta raakaherkkuresepteistä on hedelmänauhat. Niiden karkkimainen koostumus ja makea maku taltuttavat hyvin irtarihimon ja ne ovat myös loistava & terveellinen herkku lapsille.

Tein perjantaina neljää erilaista nauhaa, sillä tarkoitukseni oli saada lauantaina Organic Home -raadin, Veeti 4,5-v & Lenni 2,5 -v, rehellinen ja välitön palaute. Aikataulusekaannusten takia nauhat jäivätkin maistattamatta testiryhmälläni, mutta kotiraadilta sain varsin positiivista palautetta. Nauhat tulevat kyllä vielä tiukan OH -raadin syyniin*, sillä olen erityisen kiinnostunut terveellisistä herkuista, jotka ovat myös lasten makuun. Karkki- ja herkkuhyllyjen tarjonnassa on vielä paljon parantamista, mutta olen vakuuttunut, että tämä on murroksessa ja tulevaisuudessa keskitymme yhä enenevässä määrin tarjoamaan laadukkaita ja ravintorikkaita herkkuja lapsillemme.

Hedelmänauhoista on helppo aloittaa, sillä niiden valmistusta varten tarvitset hedelmiä ja/tai marjoja sekä teho- tai sauvasekoittimen. Myös kuivuri on oiva apuri, mutta koska monesta taloudesta sellaista ei löydy, voi nauhat tehdä myös uunissa. Tällöin on tärkeää, että uunin lämpötila on alhainen (mieluiten max + 42′c), jotta hedelmien ja marjojen ravinteet pysyvät tallella. Itse olen nauhoja tehnyt ainoastaan kuivurissa, sillä Sörnäisten asunnossa oli kaasu-uuni. Nyt uudessa asunnossamme on sähköuuni, joten mielenkiinnosta testaan alkavalla viikolla hedelmänauhojen valmistusta myös uunissa.

{Päivitys: Kokeilin hedelmänauhoja eilen uunissa ja seuraavat seikat kävivät ilmi: meidän uunin minimilämpötila on 50′c, tämä siis tarkoittaa sitä, että osa ravinteista katoaa matkalla. Siitäkin huolimatta hedelmänauhat ovat irtareita huikeasti parempi vaihtoehto :) . Kuivumisaika oli noin 6-7 h eli nauhat kannattaa valmistaa päiväsaikaan, jottei niitä tarvitse yöllä käydä vahtaamassa. Uunissa toteutetut nauhat eivät olleet yhtä tasalaatuisia (kuivui asteen epätasaisesti) kuin kuivurissa olleet (maku kylläkin oli). Kiertoilmauuni auttanee varmasti myös asiaan, sillä tällöin lämpö kiertää uunissa tasaisesti. Suositeltavaa on myös käyttää perinteisen leivinpaperin sijaan jotakin kestoleivinpaperia. En ole testannut tätä, mutta ainakin myyntipuhe kuulostaa hyvältä. Lekuen tai jonkun muun silikonileivinpaperi voisi myös olla todella hyvä vaihtoehto. Itse tein perinteisellä leivinpaperilla, mutta paperi rypistyi hieman kostean massan alla, ei kuitenkaan mennyt rikki. Mietin vielä, että uunissa saattanee levyä paremmin onnistua pienet “kiekot” eli ympyrän malliset herkut.}

 

MANSIKKA-BANAANI (n. 1 pieni pellillinen nauhaa)

200 g mansikoita (kotimaisia, mieluiten luomua)

1 banaani

1tl agavesiirappi (tai maun mukaan. Usein en lisää laisinkaan makeutusainetta, sillä hedelmät ovat itsessään jo niin makeita. Nyt kuitenkin mielessä olivat lapset ja erityisesti terveellisempi korvike karkille. Agavesiirapin sijaan voit esimerkiksi palmusokeria liottaa veteen ja maustaa seoksen sillä.)

Sekoita tehosekoittimessa sulaneet mansikat, banaani ja agavesiirappi tasaiseksi massaksi. Maista seosta ja lisää agavea, jos maku ei ole tarpeeksi makea. Lisää seokseen banaania, jos se on liian juoksevaa. Lisää taas massaan nestettä, jos se ei tehosekoittimessasi suostu pyörimään hyvin. Nestettä tulee kuitenkin maltillisesti lisätä, sillä se vaikuttaa muuten seoksen kuivumis/kypsymisnopeuteen. Hyvä koostumus on hieman taikinamainen, sellainen että sen voi helposti levittää pellille.

Mitä enemmän voimaa tehosekoittimessasi on, sitä helpommin saat hedelmät ja marjat soseutettua tasaiseksi massaksi. Valitse ensiksi vaikka helposti muussaantuvia aineksia, kuten banaania ja mansikoita. Tärkeää myös on, että seos levitetään tasaisesti pellille, sillä tällöin se kuivuu tasaisesti ja saat ihanan tasalaatuisia makeisia.

Levitä seos tasaisesti (tasaisuus on tärkeää!) kesto/silikonileivinpaperin päälle pellille ja laita kuivuriin/uuniin. Anna kuivua kaksi-kolme tuntia ja tarkista tilanne. Kuivurissa seos kuivuu aika nopeasti (tämä on suhteellista – eli siis n. 4 h) ja uunissa noin 6-8 h. Tarkoitus on, että massa on kevyesti kuivunut, mutta ei missään nimessä rutikuivaa. Hieman sitkeähkö ja aavistuksen kosteahko massa on hyvä. Peltiä voi pyöräyttää aina välillä ympäri, jos näyttää siltä, että joku puoli kuivuu muita nopeammin. Jatka kuivaamista, jos seos on vielä vauvanruokamaista.

Kun seos on tasaisesti kuivunut, voit sitä käsitellä ilman, että se tarttuu käsiisi. Voit nostaa pellille kuivuneen massan leikkuulaudalle ja leikata sen haluamaasi muotoon, kuten esimerkiksi nauhoiksi (esim. 2 cm leveä).

 

MANSIKKA-OMENA

150 g mansikoita (kotimaisia, mieluiten luomua)

1 granny smith

2 tl agavea (tai maun mukaan)

Ks. ohje yllä. Tärkeää on, että massa on mahdollisimman tasaista. Mitä enemmän voimaa tehosekoittimessasi on, sitä helpommin saat massasta tasaista. Tärkeää myös on, että seos levitetään tasaisesti pellille, sillä tällöin se kuivuu tasaisesti ja saat ihanan tasalaatuisia makeisia.

 

MANGO-OMENA

1 mango

1 granny smith

1 tl agavea (tai maun mukaan)

Ks. ohje yllä. Tärkeää on, että massa on mahdollisimman tasaista. Mitä enemmän voimaa tehosekoittimessasi on, sitä helpommin saat massasta tasaista. Tärkeää myös on, että seos levitetään tasaisesti pellille, sillä tällöin se kuivuu tasaisesti ja saat ihanan tasalaatuisia makeisia.

 

SUKLAA-BANAANI

Tämänkin testasin, mutta en laittanut määriä jostain syystä paperille. Kokeilen reseptiä siis joku päivä uudestaan ja palaan oikeiden määrien kanssa asiaan!

 

Kaikkia näitä reseptejä voi kuitenkin muokata oman maun mukaan. Pelkkä kirpeä omena on ihana, samoin esimerkiksi mansikka. Määrät saavat vaihdella. Tärkeintä on, että maku on sinulle/lapsellesi sopiva ja että seos on sopivan tasaista ja paksua kuivuakseen.

Aurinkoista alkavaa viikkoa kaikille ja ilmoitelkaa, miten nauhat onnistuvat & mitä kommentteja perheen pienimmät antavat!

 

* Laatutarkkailijat, V & L,  antoivat hyvät pisteet hedelmänauhoille. Kommentteja oli mm. “tosi hyvää”, “lisää” ja “anna nyt sellainen pitkä nauha”.

 

Copyright 2012. Organic Home. All Rights Reserved.

10 Responses to “Snacks for kids: hedelmänauhat”

 1. Eppu
  14/06/2012 at 13:57 #

  Kiitos! Juu sellanen pyöreä kuivuri se on. No tämä selvensi kummasti:) taidan koittaa uunissa vaan näin alkuun ainakin. Muutetaan syksyllä bangladeshiin joten toisaalta tollanen kuivuri voisi olla kova juttu jos siitä oikeasti olisi hyötyä muuhunkin… Ootko koittanu kuivata marjoja muuten? Kun rakastan itse marjoja eikä niitä saa tulevasta asuinmaastani, niin mietin et josko saisin kuivattuja marjoja mukaan ;)

  • Saara
   16/06/2012 at 17:16 #

   Oooh, ihanaa! Bangladesh kuulostaa aivan ihanalta! Voisin kuvitella, että sieltä saa meheviä ja herkullisia hedelmiä jatkuvasti, jolloin Excalibur-kuivuri olisi ihan huikea (jos vaan virrat sopivat yksiin).

   Meidän kuivurissa kuivattiin viime vuonna muistaakseni mustikoita ja hyvin onnistuivat (tarkistan tän vielä). Tarvitsevat vaan aika pitkän kuivumisajan. Sienet kuivasin myös kuivurissa ja ne taas kuivuivat tosi nopeaa vauhtia.

   Lisäksi olen tehnyt pipareita ja suolaisia kräckreitä kuivurissa. Myös mantelimaidon mantelimassan olen kuivannut kuivurissa, ja melkein jo unohdin, kaalisipsejä! Varmaan paljon muitakin juttuja, mutta nyt ei tule mieleen. Lämpimästi kyllä tätä konetta suosittelen, jos vaan kokee, että on innokas testailemaan uusia reseptejä ja muutenkin “kuivailemaan”!

  • Saara
   04/07/2012 at 19:54 #

   Mun avomies muistelee, että ei oltaisi mustikoita sittenkään kuivattu tässä kuivurissa. Mutta en keksi yhtään syytä, miksi se ei onnistuisi. Kannattaa toki vielä sitten kysäistä myyjältä varmuuden vuoksi tai etsiä tieto netistä!

 2. eppu
  01/06/2012 at 18:14 #

  Hei! en oikein ymmärrä, että miten sen voi levitettynä laittaa kuivuriin? onko kuivureita erilaisia koska ainakaan tohon olemassa olevaan ei voi laittaa leivinpaperille levitettyä massaa? olen nyt ihan pihalla että miten se oikein toimii :)

  • Saara
   03/06/2012 at 15:25 #

   Moikka!

   Erittäin hyvä kysymys! Onko sinulla sellainen pyöreä kuivuri?

   Kuivuri, joka löytyy meidän taloudestamme on nimeltään Excalibur. Se on “raakaruokapiireissä” varmaankin käytetyin kuivuri, sillä se on erittäin korkealaatuinen ja helppokäyttöinen. Kuivurin saa asetettua haluamaansa lämpötilaan ja se kuivaa kaikki tasot (tasoja on Excaliburissa joko 5 tai 9) tasaisesti.

   Raakapuoti.fi sivustolta voi halutessaan ostaa (siis jos todella innostuu raakaruoasta/ruoan kuivaamisesta) Excaliburin – tai ainakin käydä kurkkaamassa sen. Kuvasta näkee myös, että kyseessä on “uuninpeltimäiset” tarjottimet, joihin voi asettaan leivinpaperin tai Excaliburin oman “paraflexin”.

   Jos siis sinun kuivuriin ei onnistu leivinpaperi, niin sitten voit kokeilla hedelmänauhaa uunissa. Itse tosiaan kokeilin ja onnistuin siinä, vaikka lopputulos ei ollutkaan ihan yhtä tasalaatuinen kuin kuivurin nauha. Siksi parantelin vielä ohjeita, jotta se onnistuisi helpommin myös uunissa!

 3. eppu
  27/03/2012 at 10:17 #

  Hei mahtava idea! Aion kokeilla kyllä :) onko tuo agavesiirappi jotain erikoisliikkeiden kamaa?

  • Saara
   28/03/2012 at 18:56 #

   Agavesiirappi on meksikolaisesta agaavekasvista uutettu siirappi. Sen GI arvo on huomattavasti alhaisempi kuin esimerkiksi sokerin, joten se ei nostata verensokeriarvoja niin nopeasti ja on täten hellempi kehollemme. Agavesiirapin maku on jossakin hunajan ja vaahterasiirapin välillä. Meksikossa se on saanut lempinimen Honey Water, eli hunajavesi.

   Agavesiirappi kuuluu luomua myyvien kauppojen valikoimaan melko varmasti ja sitä voi myös ostaa monista nettikaupoista. Ks. esim. http://www.fitnessfirst.fi/fi/madhava-vanilja-agave-333g.html tai http://www.fitnessfirst.fi/fi/raw-health-agave-siirappi-250ml-luomu-raaka.html tai http://www.ekolo.fi/tuote/agavesiirappi/5032722305120/

   Tai sitten jos haluat, voit nauhat makeuttaa hunajalla (jos ei tule pienille lapsille), kookossokerilla (palmusokeri) tai tehokkaalla tehosekoittimella onnistuu makeutus myös taateleilla. Monet hedelmät ovat itsessään niin makeita, etteivät välttämättä tarvitse edes makeutusainetta mukaan, eli testaillen selviää!

 4. Riitta
  13/03/2012 at 21:02 #

  Tosi hyvä, samantapaisia on ennenkin tehty, mutta aivan ihanaa, että “perinteet” jatkuu, ja internet- aikakaudella näkyvyyskin on toista luokkaa kuin ennen. Tehosekoittimen voi muuten korvata sauvasekoittimella, sillä on jopa helpompi “hallita” tehtävää massaa.

  • Saara
   14/03/2012 at 21:47 #

   Hei Riitta,

   Sauvasekoitin on erittäin hyvä idea! Kapeassa kulhossa sillä saa todella hyvin muussattua hedelmät! Kiitos vinkistä!

Trackbacks/Pingbacks

 1. Terveellisiä herkkuja lapsille | ORGANIC HOME | Hyvä ruoka | Scoop.it - 12/03/2012

  [...] background-position: 50% 0px; background-color:#222222; background-repeat : no-repeat; } http://www.organichome.fi – Today, 7:47 [...]

Leave a Reply


Tags: , , , , , ,